реклама 468

Sunday, April 19, 2009

17 Април - Черният великден

17 Април - Черният великден - Форуми на Н.Д. "Традиция"
Стандартно 17 Април - Черният великден
На днешния ден, преди точно 65 години, София е подложена на тежка бомбардировъчна атака на врага. Градът вече е бил подложен на няколко тежки бомбардировки през последните месеци, така че населението е евакуирано. Но в небето се разиграва истинска драма - за първи път четиримоторните бомбардировачи са съпроводени от изтребители П-51 Мустанг. До този момент, при всички атаки, врагът е изпращал П-38 лайтнинг, двумоторен изтребител с две успоредни тела, прилича на рамка. Но на този ден за първи път се появява едномоторният, еднотел П-51, който от далеч прилича досущ на нашите Месершмити и Девоатини!

Както винаги, българските изтребители се хвърлят без страх срещу превъзхождащите ги по численост противникови армади! И тук е изненадата - виждайки едномоторните изтребители, нашите не разбират веднага, че това са врагове! Допускат Мустангите прекалено близо и разбират грешката си едва когато онези откриват огън! Моментално се разгаря въздушен бой, но началото е силно в полза на врага, изненадата е пълна!

На този ден храбрите пазители на българското небе понасят най-тежки жертви. Много изтребители са засегнати, има скочили с парашут и принудително кацнали. Но най-вече, загиват шестима български герои! Именно:

Поручик Любен Кондаков
Поручик Димитър Попов
Поручик Веселин Рачев
Поручик Христо Арнаудов
Подпоручик Виктор Атанасов
Подпоручик Иван Стефанов

Вечна слава на героите!

Но и българите не остават длъжни на врага! Най-вече, трябва да се спомене подвигът на втората жива торпила - Неделчо Бончев. Над с. Студена, Пернишко, той се блъска със своя самолет във връжески четиримоторник Б-24 Либерейтър. За щастие, успява да се освободи от останките на своя самолет и благополучно се приземява с парашут.


No comments:

Post a Comment