реклама 468

Tuesday, March 17, 2009

Как се чувства село Студена дни след трагедията, в която загина младеж, а други бяха обгорени

Как се чувства село Студена дни след трагедията, в която загина младеж, а други бяха обгорени? : Новините от Перник - Агенция За Перникfeature photo

Как се чувства село Студена дни след трагедията, в която загина младеж, а други бяха обгорени?
Какво се говори зад гърба на кмета в селската кръчма?
Какви са проблемите на селото?

Ако си мислите, че село Студена е шокирано или в траур от инцидента, при който младежи изгоряха във вила в селото се лъжете. Репортерска проверка на Агенция “За Перник” установи точно обратното. На влизане в селото пияница се прибираше в къщи. Той въобще не знаеше за подобно нещо. Решихме, че сега е изтрезнял от новогодишните празненства и още не е в час с новините. Хванахме две деца , които се разхождаха да ни заведат до вилата – факла.

Собствениците си бяха тръгнали два часа преди да пристигнем. Снимахме отвън. Разбрахме това, което се знаеше вече от новините. В Студена се имат за вилна зона и никой не знае подробности от живота на другия. Хората отиват, празнуват и си тръгват. Решихме да проверим за какво се говори в селската кръчма. Там темата за децата въобще не е на дневен ред. Имат вечни теми – кариерите около Студена, кмета е продажник и националната политика. И те си имат местен Георги Първанов. Бил охрана в кариера, но викнал журналист от вестник “Земя” да напише материал за истината в кариерата и го уволнили. Баща му бил кмет 7-8 години през шейсетте.

Първанов е известен с друго. Когато за първи път са дадени по 10 лева към пенсиите по времето на Иван Костов и Муравей Радев, той изпратил писмо, в което ги върнал на депутатите, за да запалят по една свещичка за Коледа за народа, но Любен Корнезов му отговорил, че депутатите и това не заслужават. Върнал му и парите.

Сега Георги щял да пише ново писмо. Чака първият работен ден на парламента. Ще пише, че в Народното събрание имало подстрекатели, които нарочно организират национални стачки и спират работата на правителството, вместо да работят за доброто на народа.

Темата за кариерите се свежда до следното:

- кмета нищо не прави
- къщите лумкат и се пропукват
- водата не става за пиене и щели да останат на сухо

Като цяло хората са загубили надежда. Не търсят решение за проблемите си, само ги констатират. Говорят за спомени - как преди време обикаляли с колелета, как имало много деца и т.н.

Оказва се обаче, че на Нова година селото се е посрамило. За първи път от много време насам не е имало новогодишна програма. Кметът казал, че нямало пари, щото оркестъра искал 800 лева.

В село Студена имат един виновник – кмета.
Репортер: Добре ли е селото?
Мъж 1: Добре ли е, аз нали ти казвам, че съм бил 43 години тук…
Мъж 2: Добре е селото, само дето кмет няма.
Мъж 3: Не става за нищо
Мъж 1: Вие го избирахте, аз не съм!
Мъж 2: Той си седи на стипендия, на щат. Взема си стипендията от държавата и живот си живее.
Репортер: Не се ли интересува кмета от това което става?
Мъж 1: Интересува се от неговите си интереси.
Мъж 2: Сега ще ви кажа нещо. Когато го избирахме, един става и почва да говори: господа, така, така, ние ще изберем кмет, много добър, много такова, добър пчелар, добър това…
Мъж 1: Абе къде пчелар, баща му беше едно време пчелар, ние тук няма да правим кошер, а село!
Мъж 3: Аз бях 15 години на пчеларското дружество председател, бях в Перник, към Централния съвет на пчеларя.
Мъж1: Трябва да се подава от града, иначе нищо не става.
Репортер: Росица Янакиева харесвате ли я?
Мъж 2: Епа, харесваме я, на външен вид, как да не я харесваме. Хахахаха (бурен смях)
Тук разговора зави към миналото на всеки един, а ние тръгнахме към редакцията.


No comments:

Post a Comment