реклама 468

Tuesday, March 10, 2009

Хората в Пернишкото село Студена, се вдигат отново на бунт

Новини за селата-животът на село, културни събития, архив новини


Пернишкото село Студена пак се вдига на гражданско неподчинение. Тази събота от 10 до 16 часа местните ще завардят подхода към кариерите. В почивния ден се извършва безконтролен добив на скална маса, твърдят те. Негодуванието на студенчани е насочено и срещу каменоломните, които тровят живота им, и срещу непукизма на държавните институции към проблемите им.

Гражданското неподчинение се организира от гражданския инициативен комитет “Да спасим село Студена” с подкрепата на сдружение “Зелен алианс”. Години наред жителите на селото алармираха община, областна управа и министерства с искане да бъдат спрени незаконните каменоломни. Хората стигнаха до Министерския съвет и до Президентството. В началото на тази година свои представители на кариерите изпрати и националният омбудсман. Обещанието бе, че до лятото проблемът със сивия бизнес ще бъде решен окончателно. Народът обаче не вярва.

 “Жителите на Студена останаха разочаровани от бездействието на изпълнителната власт по проблемите им, свързани с незаконните кариери, шума, прахта и вредните емисии от завода за бетонни изделия и главен път Е-79”, пише гражданският комитет в молбата си до областния управител и до комисаря на Областна дирекция на полицията. “Да спасим Студена” молят ОДП за охрана на гражданите от евентуални неразумни действия на шофьори. В нощта срещу вторник тежкотоварни камиони със скална маса са преминавали отново през центъра на селото, твърдят жители. 9 фирми добиват инертни материали от 15 находища в землището на Студена. Други 2 чакат да им бъде даден лъч от 600 декара за концесия от 35 г. напред.



При контролни проверки от страна на РИОСВ-София още преди време бе установен незаконен добив на скална маса от две фирми. На ЕТ “Венцислав Йорданов –Надежда”-Брезник са съставени няколко акта, има влезли в сила наказателни постановления, по случая бе образувана и прокурорска проверка. Другият нарушител е ЕТ “ДЛВ-Добри Владимиров”, на която е направено предписание за преустановяване на дейността. Наскоро в кариерата, където работи фирмата, имаше смъртен случай.
В неделя министърът на околната среда и водите заяви пред пернишки медии, че през май екоминистерството започва щателни проверки на кариерите край Студена. Той увери, че всички незаконни каменоломни окончателно ще бъдат затворени. Студенчани претендират за изграждане на защитни валове покрай магистрала Е-79. Искат изграждане на съвременна пречиствателна станция за водата, тъй като често от чешмите им тече мътилка и пясък. Отдавна жителите на селото искат някой да “натисне” институциите, за да могат най-сетне да дишат спокойно.


No comments:

Post a Comment