реклама 468

Monday, February 2, 2009

География на селото

Студена (Област Перник) — Уикипедия
Село Студена се намира в планински район на 25 км. от София и на 15 км. от Перник. Разположено е в надлъжна долина (запад – изток), заградена от южните предхълмия на Витоша и от източните на Голо бърдо. В този смисъл то е щедро надарено със защита от студените и засушаващи ветрове „Фьон“, със снегозадържането и водоизточниците, с опазването на почвата, с пасищата и горските пояси и в широлия смисъл на думата – с богата флора и фауна.

Особено благодатна роля играе с притоците си р. Струма. Тя тръгва от мочурищата над с. Чуйпетлово, но в игра с варовиците и времето е оставила из пътя старите си корита (меандрите), внезапно “чезнене” и “ потъване” на водите в царството на Плутоновия мрак, дълбаене на пещери, каквато е например духлата край с. Боснек (най-дългата пещера в България), “ Живата вода” край Чуйпетлово, понора край Крапец и др. чудесии, свързани с легенди и предания, подхранващи дори старогръцката митология.

Струма тръгва истински напориста, буйна и своенравна река именно от Студена.

Флората край Студена е изключителна. Резерватът "Острица" в Голо бърдо има над 700 вида висши растения - удивителната екосистема, определена от географската ширина и дължина, атмосферно налягане, влага, слънце и почвен състав. Само тук вирее витошкото лале - единствено в света, български световен ендемит.

Великолепни условия за ловен туризъм и отдих предоставя ловно стопанство “Витошко”, където функционира и държавната дивечовъдна станция “Витошко-Студена” с развъдник за планинска пъстърва.

No comments:

Post a Comment